Monday, June 30, 2008

Ο ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ ΣΕΙΣΜΟΛΟΓΟΣ



Μια από τις φιγούρες που μας διασκέδαζαν στα παιδικά μας χρόνια ήταν ο Καραγκιόζης. Αν και η παιδαγωγική του ιδιότητα αμφισβητείται από πολλούς (ο πονηρός καταφερτζής που τα έβγαζε πέρα κοροϊδεύοντας και χωρίς να δουλεύει) αποτελούσε αναμφίβολα έναν ευχάριστο τηλεοπτικό ήρωα. Υπήρχαν ιστορικές και χαρακτηριστικές περιπέτειες του Καραγκιόζη, όπως π.χ. "Ο Μέγας Αλέξανδρος και το καταραμένο φίδι", οι οποίες όμως δεν ήταν αρκετές να στηρίξουν το είδος για χρόνια. Έτσι, οι καραγκιοζοπαίχτες δημιουργούσαν νέες ιστορίες, βάζοντας τον ήρωα να ασχολείται με διάφορα επαγγέλματα, επηρεαζόμενοι κυρίως από την επικαιρότητα (Ο Καραγκιόζης αστροναύτης, βουλευτής, γιατρός, δικηγόρος, κ.ο.κ.). Στο διάβα του χρόνου όμως, το θέατρο σκιών ενδιαφέρει πια όλο και λιγότερο.


Ένας απαράβατος φυσικός νόμος, είναι ότι η φύση και η ζωή δεν δέχονται το κενό και σπεύδουν με διάφορους τρόπους να το καλύψουν. Οι ιστορίες του Καραγκιόζη λοιπόν, αντικαταστάθηκαν επάξια από την ελληνική πατέντα των σχολιαστών των δελτίων ειδήσεων. Σε κάθε θέμα της επικαιρότητας ο δημοσιογράφος-σχολιαστής έχει άποψη. Αν κρίνουμε μάλιστα από το ύφος του και τον τρόπο που συνήθως απαξιώνει τους κακόμοιρους ειδικούς που θα προσπαθήσουν ανάμεσα σε κραυγές να πουν τη γνώμη τους, η άποψη αυτή είναι απόλυτη και αναμφίβολα η σωστή. Προχτές γνωστός άνκορμαν (ωραία λέξη) έδινε συμβουλές για το πως έπρεπε να κινητοποιηθούν τα πυροσβεστικά αεροσκάφη σε αξιωματικό της πυροσβεστικής. Ανάλογα με το θέμα της επικαιρότητας το θέατρο σκιών των δελτίων μας παρουσιάζει κάθε φορά και διαφορετικό έργο, όπως "ο σχολιαστής σεισμολόγος, διασώστης, αστυνομικός, ντετέκτιβ, πλοίαρχος, προπονητής, χειρουργός, έμπορος στην κρεαταγορά, σύμβουλος γάμου (straight ή ομοφύλων δεν έχει σημασία) κ.ο.κ."


Θα πρότεινα λοιπόν στους ελάχιστους εναπομείναντες καραγκιοζοπαίχτες, ένα από τα επόμενα έργα που θα ανεβάσουν να είναι το "Ο Καραγκιόζης σχολιαστής ειδήσεων". Και επίκαιρο είναι και αμέτρητες συνέχειες μπορεί να έχει. Μόνο που από το κλασικό "θα φάμε, θα πιούμε και νηστικοί θα κοιμηθούμε" καλό θα ήταν να αφαιρέσουν το τρίτο μέρος.

Saturday, June 21, 2008

Ο "ΦΕΛΛΟΣ"


Ένα από τα ενδιαφέροντα στοιχεία της ενασχόλησης με την πολιτική, είναι η επαφή με πολλούς τύπους ανθρώπων. Η λεγόμενη πολιτική κοινωνική ανθρωπογεωγραφία αποτελεί έναν τεράστιο ωκεανό, στον οποίο ανακαλύπτεις συνεχώς καινούργια ψάρια. Ο αποκρουστικότερος για μένα τύπος, είναι αυτός που ονομάζω "φελλός". Είναι ο άνθρωπος εκείνος, που στερείται πολιτικής κουλτούρας και άποψης, μαγεύεται από τους μηχανισμούς και προσκολλάται σε κάποιο άλλο πρόσωπο, συνήθως βουλευτή, δημιουργώντας μια σχέση κυρίως υποτακτική. Είναι ο άνθρωπος που θα βγάλει τη λεγόμενη "βρώμικη δουλειά", δηλαδή θα χρησιμοποιήσει στο έπακρο τη Μακιαβελική ρήση πως ο "σκοπός αγιάζει τα μέσα" μαζεύοντας χρήματα, εκβιάζοντας όπου μπορεί και δυσφημώντας εσωκομματικούς κυρίως αντιπάλους.

Όταν ο "φελλός" αποκτήσει εξουσία (πάντα αρχικά μέσω τρίτου) μετατρέπεται συνήθως σε "λαμόγιο". Ξέρει τα όριά του, τις προοπτικές του και προσπαθεί να προσκομίσει και το παραμικρό όφελος που απορρέει από τη θέση του. Και μάλιστα όσο πιο σύντομα γίνεται.

Ο πρώτος που γνωρίζει τη δράση και της πρακτικές του είναι ο πολιτικός του μέντορας (αφού συνήθως αυτές τον εξυπηρετούν). Έτσι, μου φαίνεται γελοίο και προκλητικό πρώην και νυν Πρωθυπουργοί να εκπλήσσονται από ενέργειες και καμώματα δουλικών υποτακτικών τους. Είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για τις επιλογές τους και έχουν τεράστιο μερίδιο ευθύνης.

Επιπλέον, εξίσου υποκριτική είναι και η έκπληξη διάφορων μεγαλοδημοσιογράφων, όταν μαθαίνουν για την ύπαρξη πολιτικού μαύρου χρήματος, λες και σημαντικό μέρος από αυτό δεν καταλήγει σε αυτούς (μέσω των "φελλών που περιγράφουμε) για να προβάλλουν τους πολιτικούς χρηματοδότες τους.

Αν η πολιτική είναι ένα μπουκάλι, αυτό από μέσα έχει βρομίσει και η διατήρηση του φελλού επιτείνει απλώς τη δυσωδία. Έτσι, απαξιώνεται τελικά η ίδια η πολιτική και τότε τα αποτελέσματα είναι συνήθως καταστροφικά (π. χ. μεσοπόλεμος, ιουλιανά, απριλιανά). Την ευθύνη να καθαρίσουν το σπίτι τους την έχουν οι ίδιοι οι πολιτικοί πετώντας από δίπλα τους τυχοδιωκτικά στοιχεία. Και είναι μάλλον η τελευταία τους ευκαιρία.

Sunday, June 15, 2008

ΜΕΣ' ΣΤΗ ΧΛΙΔΑ



Τελικά η φιλολογία για τη γενιά των 700 ευρώ αποδεικνύεται για μια ακόμη φορά μια άθλια προπαγάνδα εναντίον της φιλολαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης. Απόδειξη: Το υπουργείο παιδείας πήρε μια απόφαση, σύμφωνα με την οποία οι καθηγητές που θα διορίζονται ως ωρομίσθιοι δεν θα έχουν δικαίωμα να δουλεύουν σε φροντιστήρια. Ένας ωρομίσθιος μπορεί να εργαστεί το πολύ έως 12 ώρες την εβδομάδα, δηλαδή περίπου 48 ώρες το μήνα. Τα μεικτά χρήματα που παίρνει είναι περίπου 10 ευρώ την ώρα, δηλαδή 480 ευρώ το μήνα. Το κυβερνητικό επιτελείο λοιπόν, αφού τα έβαλε κάτω, πήρε κομπιουτεράκι χαρτί και μολύβι, διαπίστωσε ότι με 300 ευρώ το μήνα περίπου ένας καθηγητής την περνάει ζάχαρη και δεν του επιτρέπεται να δουλεύει σε φροντιστήριο. Οι καθηγητές που πηγαίνουν ωρομίσθιοι δεν το κάνουν για τα χρήματα, αλλά για τα ελάχιστα μόρια προϋπηρεσίας που παίρνουν. Άλλωστε, αν συνυπολογίσουμε και τα έξοδα μετακίνησης, δεν πρέπει να τους μένει και τίποτα. Οι περισσότεροι προσπαθούν δουλεύοντας σε φροντιστήρια ή κάνοντας κάποιο ιδιαίτερο να τα βγάλουν πέρα. Φαίνεται όμως ότι αυτό ήταν για την κυβέρνηση κάποιο είδος κοινωνικής πρόκλησης, γιατί θα έφταναν και αυτοί το αστρονομικό ποσό των 700 ευρώ, που άλλωστε αποτελεί και το όνειρο κάθε νέου που τελειώνει το πανεπιστήμιο. Ας μην διαμαρτύρεται λοιπόν η αχάριστη αυτή γενιά, που πήρε στο λαιμό της και τον Κούλογλου. Αν ζεις βασιλικά με 300 ευρώ, με 700 χτίζεις και εξοχικό π.χ. στην Τήνο, δίπλα σε αυτό της πρώην συζύγου του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Saturday, June 14, 2008

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ


Πέρασαν ήδη 21 χρόνια από τότε που η Εθνική του μπάσκετ πήρε το πανευρωπαϊκό στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Αυτή ήταν και η πρώτη κορυφαία αθλητική εθνική επιτυχία. Η διαφορά της από άλλες που ακολούθησαν (π. χ. euro 2004) ήταν η πρωτόγνωρη έως τότε αίσθηση ότι υπάρχει κάποιος που κάνει κάτι καλύτερα από τους ξένους. Αυτός φυσικά ήταν ο τεράστιος Νίκος Γκάλης, ο αθλητής που έκανε το αδύνατο να μοιάζει δυνατό και το αφύσικο να φαίνεται φυσικό. Από τις 14/06/ 87, τίποτα στον αθλητισμό της χώρας δεν είναι το ίδιο. Και επειδή το μπάσκετ πάντα έλκυε έξυπνους και ικανούς ανθρώπους, η επιτυχία εκείνη δεν έμεινε αναξιοποίητη. Οι διακρίσεις συνεχίστηκαν και επαναλαμβάνονται ακόμη. Πάντως, όποια αθλητική χαρά και αν έχουμε νοιώσει από τότε, η ανάταση της πρώτης νίκης είναι αξέχαστη. Και ανεκτίμητη.
Δείτε και θυμηθείτε: http://www.youtube.com/watch?v=9tOJwTk79ew

Friday, June 13, 2008

ΚΑΥΤΑ ΣΟΡΤΣ



Στην Ολλανδία επιτρέπονται οι γάμοι ομοφύλων, πράγμα που διαπιστώσαμε στον αγώνα του euro Γαλλία-Ολλανδία. Αφού ο Κόιτ έκανε το 1-0, φίλησε τη βέρα του και σήκωσε το χέρι ψηλά. Ο ανεπανάληπτος Αλέκος Θεοφιλόπουλος είπε ότι ο Κόιτ κάπου αφιερώνει το γκολ. Τότε οι κάμερες έδειξαν τον μύθο του ολλανδικού ποδοσφαίρου, τον Γιόχαν Κρόϊφ. Και ο Αλέκος λέει: "Α ναι, το αφιερώνει στο Κρόϊφ".

Wednesday, June 11, 2008

ΑΝΤΙΟ ΑΝΤΩΝΗ


"...μ' ένα χαμόγελο ζεστό, θα σε καλωσορίσω".
Νίκος Γκάτσος

Tuesday, June 10, 2008

ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟΣ ΙΔΕΑΣΜΟΣ


Πριν από μερικούς μήνες, ο κατηγορούμενος και προφυλακισμένος για την υπόθεση Ζαχόπουλου δικηγόρος Νικολιτσόπουλος, εξετάστηκε από ψυχίατρο του Αιγινήτιου μετά από αίτησή του. Ο γιατρός διαπίστωσε κατάθλιψη με συνοδό αυτοκτονικό ιδεασμό, που είναι το πιο ύπουλο και επικίνδυνο σύμπτωμά της. Πολύς κόσμος ήταν καχύποπτος με τη συγκεκριμένη γνωμάτευση, καθώς θεώρησε ότι ήταν ένα τέχνασμα του δικηγόρου σε συνεργασία με το γιατρό, ώστε να γλυτώσει την προφυλάκιση.

Η καχυποψία είναι και απαραίτητη και δικαιολογημένη. Υπάρχουν άλλωστε περιπτώσεις (ο γνωστός φυματικός με το πούρο, το ατύχημα των αθλητών του στίβου με τη μηχανή) που προκάλεσαν τουλάχιστον θυμηδία. Φτάνει μόνο, επειδή πρόκειται για ζητήματα υγείας, οι όποιοι προβληματισμοί να εκφράζονται με τη μέγιστη δυνατή διακριτικότητα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η προχθεσινή απόπειρα αυτοκτονίας του Νικολιτσόπολου στη φυλακή (βρέθηκε κρεμασμένος με καλώδιο), απλώς επιβεβαίωσε την αρχική διάγνωση. Όταν όμως είχε γίνει η διάγνωση γνωστή, ψυχίατρος που είναι περισσότερο γνωστός ως μαϊντανός στις εκπομπές του Τριανταφυλλόπουλου, είχε με ειρωνεία και βεβαιότητα θεωρήσει ότι ο Νικολιτσόπουλος ήταν υγιής.

Ένα από τα πρώτα πράγματα που μαθαίνουμε οι γιατροί είναι ότι δεν γίνονται διαγνώσεις από μακριά και κυρίως από το τηλέφωνο. Δεν υπάρχει διάγνωση χωρίς κλινική εξέταση. Ο εν λόγω ψυχίατρος όμως, έκανε διάγνωση από την τηλεόραση και ξεφτιλίστηκε μεγαλοπρεπώς. Δεν πειράζει όμως. Η μεγάλη κολυμβήθρα του Σιλωάμ που λέγεται λήθη, θα μας τον ξαναφέρει στις οθόνες μας για να ξαναπεί τις περισπούδαστες απόψεις του, να κρίνει εκ του μακρόθεν συναδέλφους του και να κάνει νέες τηλεοπτικές διαγνώσεις.

Friday, June 06, 2008

ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ


Πριν από περίπου 20 χρόνια, σε ερώτηση για το αν κάνουν οι Έλληνες φυλετικές διακρίσεις, ο οξυδερκέστατος Πέτρος Κωστόπουλος είχε απαντήσει δηκτικά και σιβυλλικά: "οι Έλληνες δεν είναι ρατσιστές, απλώς συχαίνονται τους γύφτους". Από τότε το θέμα έχει συζητηθεί πολύ περισσότερο, γιατί ενδιάμεσα προέκυψε το μεγάλο μεταναστευτικό κύμα από τις γειτονικές χώρες, κυρίως από την Αλβανία. Η πρώτη όμως καταδίκη της Ελλάδας για ρατσισμό από την Ευρωπαϊκή Ένωση, έγινε πρόσφατα εξ' αιτίας συμπεριφορών και διακρίσεων απέναντι στους τσιγγάνους.
Το 2005 «αγανακτισμένοι» γονείς από τον Ασπρόπυργο είχαν απαιτήσει και πετύχει 18 μαθητές Ρομά να μη βρίσκονται στο ίδιο σχολείο με τα παιδιά τους.
Η απάντηση της πολιτείας ήταν να προχωρήσει στη δημιουργία ενός σχολείου-γκέτο. Οι πολίτες της περιοχής αρχικά έσπασαν τα τζάμια του σχολείου αυτού και έγραψαν υβριστικά συνθήματα εις βάρος των παιδιών και στη συνέχεια το πυρπόλησαν. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου καταδίκασε το σχέδιο γκετοποίησης των μαθητών και επιδίκασε στον καθένα αποζημίωση 6.000 ευρώ και 2.000 για τα δικαστικά έξοδα.
Τι να πρωτοθαυμάσει κανείς. Την απόφαση του υπουργείου να περιθωριοποιήσει τους μαθητές; Τους γονείς που (ήμαρτον!) κάψανε το σχολείο;
Φαινόμενα νομάρχες να καίνε βιβλία, κουκουλοφόροι βιβλιοπωλεία, γονείς σχολεία και μεγάλη μερίδα του πληθυσμού να αναπτύσσει ρατσιστικά, ομοφοβικά και αντισημιτικά σύνδρομα, θυμίζουν Γερμανία του μεσοπολέμου. Δε φανταζόμουν ποτέ ότι ο "Αγών Μου" έχει ακόμη τόση πέραση στη χώρα μας.
(Υ. Γ. Ακούστε και αυτό:http://www.youtube.com/watch?v=AXQ09fAh_JQ&feature=related)

Wednesday, June 04, 2008

ΕΝΑΣ ΞΕΝΟΣ


"Πήραμε τη ζωή μας λάθος

και αλλάξαμε ζωή".

Γ. Σεφέρης


Ένα από τα σήριαλ που είχαν μεγάλη επιτυχία στα τέλη των 90s ήταν αναμφίβολα οι "Δύο Ξένοι". Η επιτυχία του στηριζόταν στις έξυπνες ατάκες και στη δημιουργία πρωτότυπων χαρακτήρων (η πρωϊνατζού ξανθιά, ο κουλτουριάρης καθηγητής, η εστέτ μαμά). Ο Νίκος Σεργιαννόπουλος είχε ήδη μεγάλη και επιτυχημένη ιστορία στο θέατρο, γεγονός που δεν του είχε εξασφαλίσει μεγάλη δημοσιότητα. Αυτή ήρθε με τους "Δυο Ξένους".
Η δημοσιότητα είναι ευχή και κατάρα. Κάποιους τους θρέφει, τους αναζωογονεί και συχνά τους οδηγεί σε ναρκισσιστικές συμπεριφορές. Άλλοι όμως δεν την αντέχουν, τους δημιουργεί ψυχικές ευθύνες που είναι ανυπέρβλητες. Όταν δε , το πρότυπο που καλούνται να υποκριθούν κοινωνικά απέχει από τα προηγούμενα προσωπικά θέλω, το αδιέξοδο είναι σχεδόν αναπόφευκτο.
Τι αλήθεια να έλλειπε από τον Σεργιαννόπουλο. Μια επιφανειακή προσέγγιση μας λέει ότι ήταν όμορφος, πλούσιος, ταλαντούχος, διάσημος και πετυχημένος. Ένας περιζήτητος και καλοπληρωμένος ζεν πρεμιέ, που συνδύαζε όσο λίγοι την ποιότητα με την εμπορικότητα. Η πραγματικότητα όμως απέδειξε πως η ζωή του βρισκόταν αλλού. Ήταν ξένος προς το επικοινωνιακά διαμορφωμένο του "είναι", όσο ξένη ήταν η t.v. persona Κουντουράτου στον αισθητικό κόσμο του καθηγητή Μαρκορά. Όταν ΄"παίρνουμε τη ζωή μας λάθος" θέλει πολύ δύναμη να "αλλάξουμε ζωή". Μακάρι να ήταν τόσο εύκολο, όσο το γράφει ο ποιητής.

Monday, June 02, 2008

ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΤΡΙΚΑΛΩΝ





Αναμφίβολα, κύρια αποστολή κάθε νομαρχιακής δράσης πρέπει να είναι η καλύτερη και γρηγορότερη εξυπηρέτηση του πολίτη. Στον ευαίσθητο τομέα της υγείας, οι δράσεις αυτές βρίσκουν την ουσιαστικότερη έννοια τους, καθώς έχουν να κάνουν με το πολυτιμότερο ίσως αγαθό, την υγεία. Στη χώρα μας δυστυχώς, η διαμόρφωση πολιτικών υγείας παραμένει ακόμη σε μεγάλο βαθμό συγκεντρωτική, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των αποφάσεων λαμβάνεται σε κεντρικό επίπεδο, δηλαδή από το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Η διεθνής πραγματικότητα πρέπει να μας προσανατολίσει στην αποκέντρωση των λήψεων των αποφάσεων, με οδηγό κυρίως τις σκανδιναβικές χώρες, όπου η διαμόρφωση πολιτικών κύρια σε τοπικό επίπεδο, έχει εξαιρετικά πρακτικά αποτελέσματα. Ακόμη όμως και σε αυτό το στείρο από αρμοδιότητες περιβάλλον, η έλλογη εκμετάλλευση των δυνατοτήτων μιας νομαρχιακής αρχής, μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την υφιστάμενη κατάσταση.
Οι κύριοι παροχείς πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στο νομό Τρικάλων είναι το Γενικό Νομαρχιακό Νοσοκομείο, τα Κέντρα Υγείας Καλαμπάκας, Πύλης και Φαρκαδόνας, καθώς και τα Περιφερειακά Ιατρεία (αγροτικά ιατρεία). Οι δράσεις της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης, θα μπορούσαν να είναι στοχοκατευθυνόμενοι στους παρακάτω άξονες:
1. ΚΕΝΤΡΑ ΥΓΕΙΑΣ
Στην Ελλάδα η λειτουργία των κέντρων υγείας καθιερώθηκε με το Ν.1937/1983 και αποτελούν αποκεντρωμένες οργανικές μονάδες των κατά τόπους νοσοκομείων. Προβλέπεται να είναι στελεχωμένα με ιατρούς των βασικών ειδικοτήτων (παθολόγους, γενικούς ιατρούς, παιδίατρους, μικροβιολόγους, οδοντίατρους). Η πραγματικότητα όμως μας φέρνει αντιμέτωπους με σημαντικές ελλείψεις τόσο σε ιατρικό, όσο και σε νοσηλευτικό προσωπικό. Ρόλος της νομαρχιακής αρχής είναι η συνεχής συνεργασία με τη διοίκηση του νοσοκομείου και των κέντρων υγείας, με σκοπό τη γνώση κάθε φορά των προβλημάτων και των ανεπαρκειών, τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό, όσο και σε υλικοτεχνική υποδομή. Οι αποφάσεις για τη δημόσια υγεία είναι κυρίως πολιτικές και η στήριξη των μονάδων αυτών από το δεύτερο βαθμό της αυτοδιοίκησης εντελώς απαραίτητη. Άλλωστε, όπως η εμπειρία αποδεικνύει, η παρέμβαση ενός αιρετού οργάνου σε κεντρικότερα επίπεδα λήψης αποφάσεων είναι ταχύτερη και αποδοτικότερη από αυτή μιας διοίκησης νοσοκομείου, που πιθανώς να αντιμετωπίζει και περισσότερες γραφειοκρατικές αγκυλώσεις.
2. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ ΙΑΤΡΕΙΑ
Στο νομό Τρικάλων υπάρχουν 34 περιφερειακά ιατρεία (αγροτικά ιατρεία). Ο ρόλος των αγροτικών ιατρών είναι κυρίως γραφειοκρατικός, αφού ασχολούνται κατά τη διάρκεια της εργασίας τους σχεδόν αποκλειστικά με συνταγογραφία. Βασική αιτία αυτού του φαινομένου είναι η παντελής έλλειψη υλικοτεχνικής υποδομής. Το 1995 έγινε από τις αρμόδιες υπηρεσίες της νομαρχίας σημαντική προσπάθεια για των εξοπλισμό των αγροτικών ιατρείων, πράγμα που είναι εντελώς απαραίτητο να γίνει και σήμερα. Οι δράσεις που προτείνονται είναι οι ακόλουθες:
· Επίσκεψη της διεύθυνσης υγείας σε όλα τα περιφερειακά ιατρεία του νομού.
· Καταγραφή των ανεπαρκειών τους σε συνεργασία με τους αγροτικούς ιατρούς και τους διευθυντές των κατά τόπους κέντρων υγείας.
· Βελτίωση των συνθηκών εργασίας, οποίες σε αρκετά από τα περιφερειακά ιατρεία είναι επιεικώς απαράδεκτες.
· Βελτίωση του εξοπλισμού των περιφερειακών ιατρείων, ώστε σε αυτά να υπάρχει τουλάχιστον σακχαρομετρητής, οξύμετρο, φιάλες οξυγόνου και στα περισσότερα από αυτά καρδιογράφος.
· Ανάληψη συγκεκριμένων αρμοδιοτήτων από τη διεύθυνση υγείας της νομαρχίας, ώστε να γίνεται συνεχής έλεγχος και καταγραφή των υλικών, για την ορθότερη διαχείρισή τους.
· Καταγραφή του αριθμού των επισκέψεων των πολιτών σε κάθε περιφερειακό ιατρείο με εποπτεία της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης, με σκοπό μια νέα κατανομή τους, σύμφωνη με τις πραγματικές, σύγχρονες ανάγκες.
Το κόστος των πιο πάνω δράσεων, σε σχέση με την σημαντική ποιοτική αναβάθμιση των παρεχόμενων στον πολίτη υπηρεσιών υγείας, εύκολα θεωρείται πως μπορεί να το αντέξει οποιαδήποτε νομαρχιακή αρχή.
3. ΠΟΛΥΔΥΝΑΜΑ ΙΑΤΡΕΙΑ
Ένα από τα χαρακτηριστικά του νομού Τρικάλων είναι ο πανέμορφος και τουριστικά ελκυστικός ορεινός του όγκος. Εκτός αυτού, υπάρχουν περιοχές στις οποίες παρατηρείται σημαντικότατη αύξηση του πληθυσμού κατά τους θερινούς μήνες, καθώς συνταξιούχοι κυρίως και παιδιά παραθερίζουν στους τόπους καταγωγής τους. Αυτή η πραγματικότητα, προφανώς μεταβάλλει και την απαιτούμενη κάθε φορά παροχή υπηρεσιών πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Κάποιοι δήμοι και κοινότητες για να αντιμετωπίσουν αυτήν την ιδιαιτερότητα, προσλαμβάνουν για ένα δίμηνο ιατρό. Χρέος της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης είναι σε συνεργασία με τους ορεινούς δήμους να αναλάβει τον εξοπλισμό αυτών των ιατρείων, καθώς οι δήμοι στερούνται διεύθυνσης υγείας. Κάποιες προσπάθειες που έχουν αναληφθεί σε επίπεδο περιφέρειας φαίνονται να καθυστερούν σκοντάφτοντας σε γραφειοκρατικές αγκυλώσεις. Η παρούσα πρόταση περιλαμβάνει ως πολυδύναμα ιατρεία αυτά των Γαρδικίου, Στουρναραίικων, Μεσοχώρας, Παναγίας, Ασπροκκλησιάς, Νεραϊδοχωρίου, Ελάτης, Ασπροποτάμου και Γερακαρίου. Η πρόσληψη του ιατρού κάθε φορά θα πρέπει να γίνεται με αξιοκρατικά κριτήρια, όπως βαθμός πτυχίου, εμπειρία, ύπαρξη τέκνων και εντοπιότητα. Η απρόσκοπτη λειτουργία κάποιων από των παραπάνω ιατρείων και τους υπόλοιπους μήνες θα γίνει ανάλογα με τις ανάγκες τις κάθε περιοχής.
Μια ολοκληρωμένη τοπική πολιτική υγείας από τον δεύτερο βαθμό αυτοδιοίκησης, μπορεί να δώσει απλές, σύγχρονες και πρακτικές λύσεις, που όχι μόνο εμπεδώνουν στους πολίτες αίσθημα ασφάλειας, όχι μόνο αναβαθμίζουν το τοπικό τουριστικό προϊόν, αλλά δίνουν κύρος και προσθέτουν έξωθεν καλή μαρτυρία στο ίδιο το θεσμό, που τόσο τα έχει ανάγκη. Αρκεί να υπάρχει και η αρωγή της κεντρικής διοίκησης, που συχνά αγνοεί τοπικές και συνάμα ουσιαστικές ανάγκες.