Friday, June 06, 2008

ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ


Πριν από περίπου 20 χρόνια, σε ερώτηση για το αν κάνουν οι Έλληνες φυλετικές διακρίσεις, ο οξυδερκέστατος Πέτρος Κωστόπουλος είχε απαντήσει δηκτικά και σιβυλλικά: "οι Έλληνες δεν είναι ρατσιστές, απλώς συχαίνονται τους γύφτους". Από τότε το θέμα έχει συζητηθεί πολύ περισσότερο, γιατί ενδιάμεσα προέκυψε το μεγάλο μεταναστευτικό κύμα από τις γειτονικές χώρες, κυρίως από την Αλβανία. Η πρώτη όμως καταδίκη της Ελλάδας για ρατσισμό από την Ευρωπαϊκή Ένωση, έγινε πρόσφατα εξ' αιτίας συμπεριφορών και διακρίσεων απέναντι στους τσιγγάνους.
Το 2005 «αγανακτισμένοι» γονείς από τον Ασπρόπυργο είχαν απαιτήσει και πετύχει 18 μαθητές Ρομά να μη βρίσκονται στο ίδιο σχολείο με τα παιδιά τους.
Η απάντηση της πολιτείας ήταν να προχωρήσει στη δημιουργία ενός σχολείου-γκέτο. Οι πολίτες της περιοχής αρχικά έσπασαν τα τζάμια του σχολείου αυτού και έγραψαν υβριστικά συνθήματα εις βάρος των παιδιών και στη συνέχεια το πυρπόλησαν. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου καταδίκασε το σχέδιο γκετοποίησης των μαθητών και επιδίκασε στον καθένα αποζημίωση 6.000 ευρώ και 2.000 για τα δικαστικά έξοδα.
Τι να πρωτοθαυμάσει κανείς. Την απόφαση του υπουργείου να περιθωριοποιήσει τους μαθητές; Τους γονείς που (ήμαρτον!) κάψανε το σχολείο;
Φαινόμενα νομάρχες να καίνε βιβλία, κουκουλοφόροι βιβλιοπωλεία, γονείς σχολεία και μεγάλη μερίδα του πληθυσμού να αναπτύσσει ρατσιστικά, ομοφοβικά και αντισημιτικά σύνδρομα, θυμίζουν Γερμανία του μεσοπολέμου. Δε φανταζόμουν ποτέ ότι ο "Αγών Μου" έχει ακόμη τόση πέραση στη χώρα μας.
(Υ. Γ. Ακούστε και αυτό:http://www.youtube.com/watch?v=AXQ09fAh_JQ&feature=related)

3 comments:

kostakis said...

Το 5% των ακροδεξιών καταλαμβάνει το 95% του τηλεοπτικού μας χρόνου. σε τι να ελπίζει κανείς?

kwtsos said...

Στον Άνθιμο!

axilleas said...

Στον Άνθιμο Ανανιάδη;