Tuesday, June 10, 2008

ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟΣ ΙΔΕΑΣΜΟΣ


Πριν από μερικούς μήνες, ο κατηγορούμενος και προφυλακισμένος για την υπόθεση Ζαχόπουλου δικηγόρος Νικολιτσόπουλος, εξετάστηκε από ψυχίατρο του Αιγινήτιου μετά από αίτησή του. Ο γιατρός διαπίστωσε κατάθλιψη με συνοδό αυτοκτονικό ιδεασμό, που είναι το πιο ύπουλο και επικίνδυνο σύμπτωμά της. Πολύς κόσμος ήταν καχύποπτος με τη συγκεκριμένη γνωμάτευση, καθώς θεώρησε ότι ήταν ένα τέχνασμα του δικηγόρου σε συνεργασία με το γιατρό, ώστε να γλυτώσει την προφυλάκιση.

Η καχυποψία είναι και απαραίτητη και δικαιολογημένη. Υπάρχουν άλλωστε περιπτώσεις (ο γνωστός φυματικός με το πούρο, το ατύχημα των αθλητών του στίβου με τη μηχανή) που προκάλεσαν τουλάχιστον θυμηδία. Φτάνει μόνο, επειδή πρόκειται για ζητήματα υγείας, οι όποιοι προβληματισμοί να εκφράζονται με τη μέγιστη δυνατή διακριτικότητα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η προχθεσινή απόπειρα αυτοκτονίας του Νικολιτσόπολου στη φυλακή (βρέθηκε κρεμασμένος με καλώδιο), απλώς επιβεβαίωσε την αρχική διάγνωση. Όταν όμως είχε γίνει η διάγνωση γνωστή, ψυχίατρος που είναι περισσότερο γνωστός ως μαϊντανός στις εκπομπές του Τριανταφυλλόπουλου, είχε με ειρωνεία και βεβαιότητα θεωρήσει ότι ο Νικολιτσόπουλος ήταν υγιής.

Ένα από τα πρώτα πράγματα που μαθαίνουμε οι γιατροί είναι ότι δεν γίνονται διαγνώσεις από μακριά και κυρίως από το τηλέφωνο. Δεν υπάρχει διάγνωση χωρίς κλινική εξέταση. Ο εν λόγω ψυχίατρος όμως, έκανε διάγνωση από την τηλεόραση και ξεφτιλίστηκε μεγαλοπρεπώς. Δεν πειράζει όμως. Η μεγάλη κολυμβήθρα του Σιλωάμ που λέγεται λήθη, θα μας τον ξαναφέρει στις οθόνες μας για να ξαναπεί τις περισπούδαστες απόψεις του, να κρίνει εκ του μακρόθεν συναδέλφους του και να κάνει νέες τηλεοπτικές διαγνώσεις.

4 comments:

christina said...

Συμφωνώ απόλυτα με όσα γράφεις αχιλλέα..Αυτό το πρόβλημα υπήρχε και με τους δικηγόρους που μαλώνανε στα κανάλια και τις τηλεδίκες...Ευτυχώς βγήκε ο δικηγορικός σύλλογος και το απαγόρεψε και έτσι ησυχάσαμε κάπως...Αναρωτιέμαι γιατί δεν κάνει το ίδιο και ο ιατρικός σύλλογος για να γλιτώσουμε από τις τηλεοτπικές διαγνώσεις...Όχι μόνο ψυχιατρικής φύσεως αλλά και τις άλλες. Έχω σιχαθεί να ακούω αυτές τις εκπομπές που δίνονται διαγνώσεις...τηλεφωνικώς...Παίρνει το δείνα και λέει "νιώθ έτσι κι έτσι γιατρέ, έχω αυτές τις τιμές στο αίμα μου, κινδυνεύω?..."Δε γίνεται απλά οι ιατρικές εκπομπές να περιορίζονται στην πληροφόρηση του κοινού...? Η αυτό θα χε λιγότερη θεαματικότητα? Μάλλον ο κόσμος γουστάρει να ακούει τους καημένους που αναλύουν τα συμπτώματά τους τηλεφωνικώς...έλεος...

axilleas said...

Αυτή την εβδομάδα για μια ακόμη φορά, σειρά για τηλεοπτικά ανδραγαθήματα έχουν οι σεισμολόγοι.

kostakis said...

καλά όλα αυτά, για να μη μένουμε όμως σε διαπιστώσεις και εκφράσεις αγανάκτησης, πρέπει περισσότερο να μας απασχολεί η απάντησή μας σ' αυή την τηλεοπτική ξεφτίλα.
Ο Κούλογλου ξεκίνησε μια τέτοια πρoσπάθεια μέσα από το νέο ιντερνετικό κανάλι ( www.banana-republic.gr )

christina said...

ακριβώς Κώστα...Ας αντισταθούμε,ας αντιδράσουμε, ας απαντήσουμε ο καθένας όπως μπορεί