Wednesday, March 18, 2009

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Η συνέντευξη δόθηκε στο δημοσιογράφο Τάσο Πλέντζα της εφημερίδας "Ενημέρωση"


-Πως κρίνετε το έργο της νομαρχιακής αρχής;

Τα 7 χρόνια παρουσίας της νυν νομαρχιακής αρχής στο τιμόνι του νομού απέδειξαν περίτρανα τους φόβους και τις ανησυχίες που εκφράζουμε καιρό τώρα. Το έργο της κρίνεται ανεπιφύλακτα πολύ κατώτερο των προσδοκιών ακόμα και των ίδιων των ψηφοφόρων της. Ο νομός συνεχίζει να υστερεί αναπτυξιακά, παρά τις υψηλές προσδοκίες που καλλιεργήθηκαν, ο βαθμός της εξυπηρέτησης του πολίτη είναι χαμηλός και πολυδιαφημισμένα έργα, όπως η Τρικάλων-Καλαμπάκας, προχωρούν με απελπιστικά αργούς ρυθμούς. Είναι πλέον σαφές σε κάθε πολίτη του νομού ότι η νυν νομαρχιακή αρχή δεν έχει να προσφέρει κάτι περισσότερο. Ο νομός χρειάζεται αλλαγή, νέο όραμα, συγκεκριμένες στρατηγικές για την αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων και εντελώς διαφορετική φιλοσοφία διοίκησης.

-Σε ποιους τομείς πρέπει να στρέψει την προσοχή της η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση ενόψει του ΕΣΠΑ 2007-2013;

Δύο είναι οι βασικοί τομείς στους οποίους πρέπει να επικεντρωθεί η δράση της νομαρχιακής αρχής: η τουριστική ανάπτυξη και η προστασία της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής. Η παρουσία των Μετεώρων, ως γεωλογικού φαινομένου και θρησκευτικού μνημείου παγκόσμιας εμβέλειας, καθώς και ο ξεχωριστός ορεινός μας όγκος, πρέπει να είναι οι πυρήνες της διαμόρφωσης συγκεκριμένων τουριστικών πολιτικών. Η σωστή διαχείριση της προβολής του νομού, η αρωγή στη δημιουργία υποδομών και η ανάπτυξη των οδικών έργων προς αυτή την κατεύθυνση είναι απαραίτητες συνθήκες αξιοποίησης του τουριστικού προϊόντος.

Από την άλλη, ο αγρότης και ο κτηνοτρόφος έχουν την ανάγκη συνεχούς βοήθειας από τη νομαρχιακή αρχή, τόσο σε επίπεδο υποδομών (π.χ. λιμνοδεξαμενές), όσο και σε επίπεδο επιστημονικής υποστήριξης από τις υπηρεσίες. Τα νέα μοντέλα αγροτικής ανάπτυξης απαιτούν συνεχή εγρήγορση, γιατί ο ανταγωνισμός τόσο σε εθνικό, όσο και σε διεθνές επίπεδο είναι αμείλικτος. Οι σημερινές πολιτικές συντηρούν μια κατάσταση με δύσκολο παρόν και εξαιρετικά αβέβαιο μέλλον.

-Πολλές φορές έχετε επισημάνει ως συνδυασμός στο νομαρχιακό συμβούλιο την προσπάθεια της πλειοψηφίας να μην αναδεικνύει θέματα μείζονος ενδιαφέροντος για το νομό. Γιατί πιστεύετε ότι το κάνει αυτό;

Η δίχρονη εμπειρία στα έδρανα του νομαρχιακού συμβουλίου αποδεικνύει ότι η παρούσα νομαρχιακή αρχή δεν αντέχει το διάλογο. Η αντιπολιτευτική μας τακτική προσπαθεί να είναι αμιγώς πολιτική, να συνεισφέρει στη διαβούλευση για την επίλυση των προβλημάτων και να καταθέτει προτάσεις. Η απάντηση στην κριτική μας είναι, ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες, ένας αναίτιος εκνευρισμός και η εκτόξευση χαρακτηρισμών (όπως μικρότητα και μικροψυχία), που δεν τιμούν ούτε το χώρο του νομαρχιακού συμβουλίου αλλά και δεν έχουν σχέση με τον ίδιο το διάλογο που αποτελεί βασικό συστατικό της πολιτικής. Ίσως να κυριαρχεί σε κάποιους η αντίληψη ότι το νομαρχιακό συμβούλιο χρησιμεύει μόνο για τη διεκπεραίωση απλών γραφειοκρατικών ζητημάτων. Η Αυτοδιοικητική Ενότητα θα συνεχίσει να φέρνει, παρόλες τις αντιδράσεις, στο δημόσιο διάλογο όλα τα μεγάλα θέματα που απασχολούν το νομό.

-Θεωρείτε ότι το εγχείρημα της «Αυτοδιοικητικής Ενότητας» έχει πετύχει;

Είναι γεγονός ότι το αποτέλεσμα των προηγούμενων εκλογών ήταν ιδιαίτερα αρνητικό για το συνδυασμό της Αυτοδιοικητικής Ενότητας. Κάνοντας την αυτοκριτική μας πρέπει να σημειώσουμε ότι η απογοήτευση από το αποτέλεσμα οδήγησε σε μια καθυστέρηση του αντιπολιτευτικού βηματισμού μας. Εδώ και καιρό όμως, η Αυτοδιοικητική Ενότητα ασκεί με συνέπεια και αποτελεσματικότητα τα αντιπολιτευτικά της καθήκοντα, γεγονός που αναγνωρίζεται και από τους πολίτες του νομού. Αν συνεχίσει με αυτό το ρυθμό, το έργο της σίγουρα θα πετύχει και θα ανταμειφθεί. Αν όχι, θα αποτελέσει έναν αστερίσκο στην πολιτική ιστορία του νομού. Εμείς μπορούμε να υποσχεθούμε, ότι θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για να συμβεί το πρώτο.

No comments: