Thursday, November 02, 2006

ΣΗΜΕΡΟΝ 2 ΕΡΓΑ

Ένα από τα πάθη μου κατά τη διάρκεια των φοιτητικών χρόνων ήταν ο κινηματογράφος. Είχα μια ιδιαίτερη αδυναμία στα συνοικιακά σινεμά, όπου δεν παίζονται εμπορικές ταινίες, αλλά ανεξάρτητες δημιουργίες του αμερικάνικου και του ευρωπαϊκού κινηματογράφου. Ένα τέτοιο σινεμά υπήρχε στο Φάληρο στη Θεσσαλονίκη. Στο αριστερό μέρος της εισόδου του ήταν τοποθετημένη μια ξεφτισμένη πινακίδα που έγραφε «Σήμερον 2 Έργα». Όσες φορές κι αν επισκέφτηκα το συγκεκριμένο χώρο έφυγα απογοητευμένος, καθώς ελάχιστες από τις ταινίες ήταν αξιόλογες. Έπαιζε τις λεγόμενες B-movies.
Η εικόνα αυτή μου έρχεται στο μυαλό συχνά κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου που διανύουμε. Η παρούσα νομαρχιακή αρχή θεωρεί ως βασικό της επικοινωνιακό χαρτί την παρουσίαση του έργου της. Στην πραγματικότητα πρόκειται για μια αγωνιώδη προσπάθεια επίδειξης ενός μέτριου έργου, παρά για την «κοσμογονία» την οποία προκλητικά επικαλείται. Χαρακτηριστικό είναι πρόσφατο ολοσέλιδο ρεπορτάζ τοπικής εφημερίδας, όπου φαίνεται ο κ. Νομάρχης να υπογράφει παρουσία αντινομαρχών και άλλων παραγόντων την προμελέτη(!!!) ενός έργου. Η τακτική αυτή έχει δύο χαρακτηριστικά: από τη μια αποτελεί ευθεία προσβολή στη νοημοσύνη κάθε σκεπτόμενου πολίτη και από την άλλη αποδεικνύει ότι τα έργα που παίζονται στην οθόνη του επικοινωνιακού σινεμά της νομαρχίας είναι κακόγουστα με ξεπερασμένη σκηνοθεσία.
Στην περίπτωση όμως που η επικοινωνιακή πομφόλυγα ξεπεράσει κάποια όρια, τότε αγγίζει τη γελοιότητα. Σε αρκετά σημεία του επαρχιακού οδικού μας δικτύου έχουν αναρτηθεί πινακίδες που γράφουν: «Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Τρικάλων. Έργο: Συντήρηση-Διαγράμμιση Επαρχιακού Οδικού Δικτύου». Πράγματι, ίσως είναι η πιο χρήσιμη πινακίδα που έχω συναντήσει στη ζωή μου. Μέχρι σήμερα πίστευα ότι έργο της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης είναι η διατήρηση της σταθερής απόστασης των πλανητών στο ηλιακό σύστημα και η πρόσληψη προπονητή στον Παναθηναϊκό. Ειλικρινά, ποτέ δεν μου πέρασε από το μυαλό ότι είναι δουλειά της να συντηρεί και να βάφει τους δρόμους. Ευτυχώς που οι τεχνικές της υπηρεσίες, με δικά μας έξοδα, μου το υπενθύμισαν.
Μια δεύτερη όμως σκέψη θα μας οδηγούσε στο συμπέρασμα ότι η συγκεκριμένη πινακίδα αποτελεί ένα πρωτότυπο μέσο πολιτικού αυτοπροσδιορισμού της απερχόμενης νομαρχιακής αρχής, καθώς σε αυτή αναγράφεται η λέξη που την χαρακτηρίζει, η λέξη κλειδί της τετραετίας Βλαχογιάννη, η λέξη «ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ».

No comments: