Friday, May 02, 2008

ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ ΛΑΤΟΜΙΚΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ (ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΣΤΟ Ν.Σ.)

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ
ΘΕΜΑ: ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ ΛΑΤΟΜΙΚΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΤΡΙΚΑΛΩΝ
ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΑΧΙΛΛΕΑ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ
Αγαπητοί συνάδελφοι,
Είναι σε όλους μας κατανοητό, ότι ένα από τα βασικά συγκριτικά πλεονεκτήματα του νομού μας είναι οι φυσικές του ομορφιές. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο, ότι εκτός από την καταλυτική παρουσία των Μετεώρων, πόλο έλξης χιλιάδων επισκεπτών σε όλη τη διάρκεια του έτους αποτελεί ο ορεινός μας όγκος, που το φυσικό του τοπίο χαρακτηρίζεται εξαιρετικής καλλονής.
Ο νομός Τρικάλων επίσης, κυρίως λόγω της γεωγραφικής του θέσης, θα αποτελέσει σύντομα βασικό κόμβο, σημαντικών για τη χώρα μας οδικών αξόνων (Εγνατία, Ε-65, επέκταση σιδηροδρομικού δικτύου). Έτσι, καθίσταται επίκαιρος και αναγκαίος, ο καθορισμός του τρόπου λήψης των αδρανών υλικών, που είναι απαραίτητα για την ολοκλήρωση αυτών των έργων. Η έλλειψη καθορισμένων περιοχών στο νομό ως λατομικές ζώνες, επιφέρει μια σειρά δυσμενών αποτελεσμάτων, όπως:
Τη δημιουργία λατομείου για κάθε έργο ξεχωριστά, γεγονός που δημιουργεί πληγές σε πολλές περιοχές του νομού. Ιδιαίτερα δε στον ορεινό όγκο, το θέαμα είναι δυσάρεστο και αποκρουστικό.
Τη χρησιμοποίηση υποβαθμισμένης ποιότητας υλικών, κάτω από την πίεση των χρονοδιαγραμμάτων.
Τον πλημμελή έλεγχο του τρόπου λειτουργίας αυτών των λατομείων .
Την παράνομη λήψη αδρανών υλικών από τις όχθες ποταμών.
Την επιβάρυνση της υγείας των πολιτών της κάθε περιοχής.
Την υποβάθμιση του συνολικού τουριστικού προϊόντος.
Η Αυτοδιοικητική Ενότητα θεωρεί πως ο καθορισμός λατομικών ζωνών είναι κρίσιμος και φυσικά εξαιρετικά αναγκαίος . Η προστασία της βιοποικιλότητας και η ορθολογική διαχείριση των φυσικών πόρων είναι ικανή και συνάμα αναγκαία συνθήκη για την ανάπτυξη του νομού. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, οι λατομικές περιοχές σε κάθε νομό καθορίζονται εντός πέντε (5) ετών με απόφαση του αρμόδιου νομάρχη, κατόπιν αιτιολογημένης γνώμης του νομαρχιακού συμβουλίου. Η παρούσα νομαρχιακή αρχή έχει ήδη καθυστερήσει απελπιστικά στη διαχείριση του συγκεκριμένου θέματος και η συζήτηση του στο νομαρχιακό συμβούλιο καθίσταται εκ των πραγμάτων επιτακτική.



5 comments:

kostakis said...

η βιοποικιλότητα στον τόπο που ρυπαίνει το πιο γνωστό ποτάμι της Θεσσαλίας είναι λέξη άγνωστη. Μήπως πρέπει να επιδοθείτε ως νομαρχιακός συνδυασμός σε πιο ακτιβίστικες εκδηλώσεις τύπου Greenpeace? (προτείνω το συμβολικό κρέμασμα συντρόφων από τη γέφυρα Καραβόπουρου)

axilleas said...

Έχουμε ετοιμάσει τα σκοινιά και σε περιμένουμε. Φέρε μαζί σου και άλλους συντρόφους και κυρίως την Μπαλού.

axilleas said...

Και κάτι άλλο: επειδή εσύ το έχεις ρίξει στα πούρα δε θα μετονομάσουμε τον Καραβόπορο σε "Καραβόπουρο"!

Anonymous said...

hghh

Anonymous said...

Κostaki δίκιο έχεις αλλά που τα λες? Δεν είδες που δεν απάντησε σε ότι έγραψα? από εκεί φαίνονται όλα. Κι αν τον ρωτήσεις γιατί δεν απάντησε θα σου πει αδιαφορω, ετσι του είπαν να κάνει με ότι δεν συμφέρει η δεν αντιμετωπίζεται.
Η σιγή σημαίνει συμφωνεί με ότι είπα και χαίρομαι ιδιαιτέρως!

Δες τώρα και την θέση μου περί λατομείων γιατί δεν ανέχομαι να δουλεύουν τον κόσμο.
Βρε ψυχίατρε στα έριξε τα ευρώ ο φίλος σου με την τεχνική εταιρεία που είναι η μοναδική που έχει λατομείο σε περιοχή που μπορεί να πάρει έγκριση μελλοντικά?
Τι θέλει να κλείσουν οι άλλοι να δουλέψει μόνος?
Ερώτηση κάνω ο άνθρωπος.
Από σόγαμπρος και προικοθήρας, βλέπω μάλλον πας για περισσότερα, εξελίχτηκες.
Τι θα πεις στον αρχηγό σας αν σε ρωτήσει?
Με τέτοια αντιπολίτευση βλέπω Βλαχογιάννη με 60% στις επόμενες.
Καληνύχτα