Wednesday, July 16, 2008

ΜΕΤΑΚΟΜΙΣΗ

Λόγω μετακόμισης και κυρίως κωλυσιεργίας του ευέλικτου ΟΤΕ έχω μείνει χωρίς σύνδεση και για αυτό η αποχή. Μέχρι να επανέλθω ξεχαρμανιάστε με kwtso (kafeneio after). Καλές βουτιές!

Thursday, July 03, 2008

ΤΟΥ ΑΒΡΑΑΜ ΤΑ ΚΑΛΑ...




Ο Αβραάμ Παπαδόπουλος, αν και καλά αμειβόμενος ποδοσφαιριστής, παραμένει πάντα ένας εργαζόμενος. Η δουλειά του είναι να προπονείται καθημερινά, να είναι τυπικός στις υποχρεώσεις απέναντι στον εργοδότη του και μια ή δύο φορές την εβδομάδα να αγωνίζεται σε ποδοσφαιρικό αγώνα. Εργοδότης του είναι η ποδοσφαιρική ομάδα "ΆΡΗΣ". Η διάρκεια της συνεργασίας τους καθώς και οι αποδοχές του καθορίζονται βάσει συμβολαίου. Η διαφορά με τους υπόλοιπους εργαζόμενους είναι ότι ο εργοδότης του έχει δικαίωμα να τον πουλήσει σε άλλον έναντι αντιτίμου, όσο διαρκεί το συμβόλαιό τους.

Το συμβόλαιο του ποδοσφαιριστή λήγει σε ένα χρόνο. Ο εργοδότης του του προτείνει να το ανανεώσουν με αυξημένες αποδοχές και ο εργαζόμενος αρνείται, ζητώντας να πωληθεί σε άλλο σύλλογο. Ο εργοδότης αποφασίζει, αφού δε συμμορφώνεται προς "τας" υποδείξεις, να τον αφήσει εκτός εργασίας για ένα χρόνο, δρώντας φυσικά εκβιαστικά.

Το περιστατικό αυτό συμβαίνει σε κάποιον διάσημο, που οι θιασώτες του αθλήματος (που δεν είναι και λίγοι) γνωρίζουν καλά και συνάμα αποτελεί και στοιχείο ανανέωσης της Εθνικής ομάδας, για το οποίο πολύς λόγος έγινε τελευταία. Φαντάζεστε λοιπόν, τι λαμβάνει χώρα σε διάφορες επιχειρήσεις τις χώρας με πολλούς εργαζόμενους. Πολλοί εργοδότες, με τη δαμόκλειο σπάθη της απόλυσης πάνω από τα κεφάλια τους, κακοπληρώνουν τους υπαλλήλους τους, δεν τους αποδίδουν τα απαιτούμενα ένσημα και συχνά τους βάζουν να δουλεύουν υπερωριακά χωρίς επιπλέον αμοιβή. Το ταμείο των εργαζόμενων στον ιδιωτικό τομέα είναι το ΙΚΑ, που οι παροχές υγείας και σύνταξης είναι απλώς ντροπιαστικές. Έτσι, δεν είναι παράξενο που οι περισσότεροι νέοι, προτιμούν το δημόσιο, που παρ όλες τις αγκυλώσεις του και τη γραφειοκρατία του, παραμένει αρκετά καλός εργοδότης. Προσωπικά γνωρίζω αρκετούς, που άφησαν ιδιωτικές επιχειρήσεις με τις ίδιες αποδοχές και με καλύτερες συνθήκες εργασίας, για να εξασφαλίσουν καλύτερο ταμείο για αυτούς και τα παιδιά τους (ΥΠΑΔ), εφάπαξ και καλύτερη σύνταξη.

Ο μεγαλύτερος νταβατζής που πνίγει, φορολογεί άδικα και καθυστερεί την ανάπτυξη πολλών μικρομεσαίων κυρίως επιχειρήσεων, είναι αναμφίβολα το κράτος. Για να πάψει όμως να αποτελεί σύντομο ανέκδοτο η έννοια "ελληνική επιχειρηματικότητα", η δράση πρέπει να είναι αμφίδρομη. Και οι κανόνες ξεκάθαροι.